Hip en Gezond
Image default
Gezondheid van vrouwen

Gebruik deze tips om door je zwangerschap heen te komen

Tijdens je zwangerschap kunnen er veel veranderingen plaatsvinden in je lichaam en geest. Het is dan ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Om je te helpen door deze bijzondere periode heen te komen, hebben we 4 tips op een rij gezet.

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren tijdens je zwangerschap. Als je moe bent, neem dan rust. Als je honger hebt, eet dan iets gezonds. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en neem regelmatig een moment voor jezelf. Luister ook naar de signalen die je lichaam je geeft tijdens de zwangerschapscontroles bij Nova verloskundigen. Zij kunnen je helpen om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren en te behandelen.

Blijf actief

Hoewel het belangrijk is om voldoende rust te nemen tijdens je zwangerschap, is het ook goed om actief te blijven. Beweging kan helpen om je energieker te voelen en kan eventuele zwangerschapskwaaltjes verminderen. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsgymnastiek, zwemmen of yoga. Overleg altijd met een verloskundige welke sporten veilig zijn tijdens je zwangerschap en pas je activiteiten daarop aan.

Eet gezond en gevarieerd 

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen voor zowel jou als je baby. Denk aan voldoende groente en fruit, volkoren producten, zuivel en eiwitten. Vermijd alcohol, cafeïne en rauwe producten zoals vis en vlees. Als je twijfelt over je voeding, kan Nova verloskundigen je doorverwijzen naar een diëtist die gespecialiseerd is in zwangerschapsvoeding.

Zoek steun als je die nodig hebt!

Het is volkomen normaal om tijdens je zwangerschap op een emotionele achtbaan te zitten, waarbij je de ene dag surft op golven van blijdschap en verwondering, en de volgende dag duikt in diepe zeeën van onzekerheid en angst. Dit gigantische spectrum van emoties is onderdeel van de reis. Het is daarom cruciaal om een stevige kring van ondersteuning op te bouwen met je partner, familie en vrienden. Wees niet bang om openlijk over je gevoelens en zorgen te praten en om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Vergeet niet, je staat er niet alleen voor. Verloskundige Berghem is er ook, gewapend met expertise en empathie, klaar om je hand vast te houden en je door de wondere wereld van de zwangerschap te loodsen.