Hip en Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Ontstaan van gebitsproblemen

Ondanks de goede mondzorg kunnen er gebitsproblemen ontstaan. De meest voorkomende gebitsproblemen ontstaan door ons voedingspatroon, zoals veelvuldig snoepen en gebruik van genotsdranken. Zaken, die wij als mens niet kunnen nalaten. Wie wil en kan nu alleen van water leven? Na een dagje hard werken grijpen wij graag naar een glaasje wijn, biertje of sap. En, elk moment dat wij iets nuttigen, vormen de restjes van het genuttigd materiaal, tandplak aan ons gebit. De bacteriën in de tandplak tasten je tandglazuur, met als gevolg het ontstaan van gebitsproblemen. Ook ouderdom en medicijngebruik kunnen leiden tot afbraak van onze tanden.

Meest voorkomende tandproblemen

De meest voorkomende gebitsproblemen zijn tandplak, gaatjes, gevoelige tandhalzen, erosie, tandvleesontsteking, slechte adem, aften, droge mond en verkleurde tanden.Tandplak is de bacteriële ophoping van speeksel, voedsel en vloeistoffen die plakt aan het tandvlees. Verwijder je deze tandplak niet tijdig door grondig te poetsen, dan verkalkt het binnen een dag en ontstaat er tandsteen. Tandsteen leidt tot ontstekingen, tandvleesbloedingen en kaakbotverlies, waardoor de tanden en kiezen los gaan staan. De ontsteking leidt vaak tot allerlei lichamelijke ziektes. Gevoelige tandhalzen ontstaan vaak bij het ouder worden. Bij gevoelige tandhalzen komt het tandbeen bloot te liggen. Het tandbeen wordt normaal bedekt door glazuur of door het tandvlees.Aften zijn kleine grijswitte vlekjes met een rode rand in de mond. Van tanderosie is er sprake als het tandglazuur volledig wordt opgelost door zuren uit drank, voedingsmiddelen of maagzuur. Eenmaal verdwenen tandglazuur herstelt zich nooit meer.Gingivitis is het eerste stadium van tandvleesbloeding en gevorderde stadium gebitsproblemen. Droge mond ontstaat door onvoldoende speekselvorming in de mond.

Hoe voorkom je deze tandproblemen

Tandproblemen kunnen worden voorkomen door te letten op ons voedingspatroon, door tenminste 2 keren per dag goed poetsen, door goede mondhygiëne op na te houden, door te flossen en door regelmatig een bezoek aan de tandarts in Hoofddorp en de mondhygiënist te brengen. Na het tanden poetsen wordt geadviseerd de tanden niet te veel te spoelen met water. Door teveel te spoelen verwijder je de fluoride van de tanden. Een keer even kort spoelen of een slokje water drinken na het tandenpoetsen is voldoende. De fluoride beschermt namelijk de tanden tegen tandplak. Stap naar de tandarts en de mondhygiënist voor gericht deskundig advies.

https://tandartsmondain.nl/