Hip en Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat doen bij een verstuikte enkel?

Wat kan ik doen als ik mijn enkel verstuikt heb?

Bijna iedereen heeft wel eens zijn of haar enkel verstuikt. Dit kan namelijk al gebeuren bij een misstap of tijdens het sporten. Indien uw enkel verstuikt is, is het belangrijk om hier gelijk wat aan te doen. Toch lopen de meeste mensen door wanneer zij hun enkel verstuikt hebben. Lees in dit artikel wat u zelf kunt doen.

 

Wat is een enkelverstuiking?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat eigenlijk een enkelverstuiking is. Dit is namelijk één van de meest voorkomende blessures. Bij deze aandoening is er sprake van een verstuiking of verzwikking van de enkelbanden. Uw voelt direct pijn en er zal meteen een zwelling ontstaan wanneer u de enkel verstuikt.  Deze blessure kan ontstaan bij grote belasting van de enkel en u kunt hier langdurig last van hebben.

 

Wat u zelf kunt doen

Wanneer deze blessure optreedt, ontstaat er een zwelling en in sommige gevallen ook een bloeduitstorting. Als er een zwelling te zien is, dan betekent dit dat de enkelbanden verrekt zijn. Het beste wat u op dat moment kan doen is:

  • Koel de enkel meteen. Denk hierbij aan stromend water, een ICE-pack of een natte spons etc.
  • Maak gebruik van drukverband of eventueel een compressiebrace om de enkel te kunnen ondersteunen.
  • Geef de enkel voldoende rust. Ervaart u geen pijn bij het rustig belasten van de enkel? Dan kunt u dit doen.

Het is belangrijk dat u een fysiotherapeut benadert indien u na een tijdje de enkel nog steeds niet kunt belasten (zonder dat dit erg veel pijn doet). Het kan namelijk zijn dat er iets anders aan de hand is.

De belasting rustig opbouwen

Vaak duurt het 1 tot 2 weken voordat u de enkel weer als normaal kunt belasten en gebruiken. Het is belangrijk dat u deze belasting rustig en gelijkmatig opbouwt, waarbij u de controle over de enkel bewaart. Indien u dit niet doet, kan het zijn dat de blessure opnieuw zal optreden. De fysiotherapeut kan u helpen door middel van oefeningen om o.a. de stabiliteit van de enkel te herstellen en kracht te verbeteren van de omliggende spieren. Ook zult u worden voorzien van advies waar u zelf op moet letten tijdens dit proces.

Is uw enkel weer in staat om uw sport uit te oefenen? Dan kunt u het beste gebruik maken van tape en/of een brace. Houd dit ongeveer een jaar vol om stabiliteit aan de enkel te kunnen bieden en om zo herhaling van de blessure te voorkomen.

 

B&B Healthcare

B&B Healthcare beschikt over ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeuten die dagelijks te maken krijgen met blessures aan de enkel. Deze sportfysiotherapeuten kunnen u dus helpen bij het herstel van een enkelverstuiking en zullen u informeren hoe een herhaling van de blessure voorkomen kan worden. U kunt bij hen terecht op meerdere locaties voor fysiotherapie in Den Haag, Voorburg, Monster en Maassluis.  

https://benbhealthcare.nl/