Hip en Gezond
Image default
Gezondheid voor mannen

Gun jezelf en je familie het beste en lekkerste water in huis

De keuze van het voedsel en drinken wat je consumeert in Nederland is van cruciaal belang voor een gezond leven thuis. Er gaat niets boven het gevoel de familie en dierbaren altijd gezond te zien en het beste te gunnen. Het drinken van water wat je iedere dag veel doet is hier een wezenlijk onderdeel van. Water kan vreemd of zelfs vies smaken en door middel van een filter kan het een geheel andere ervaring en smaakbeleving opleveren. Een detox of sap kuur kan je ook heel erg helpen om extra gezond te leven.

Maar hoe werken waterfiltratie processen thuis nou echt? En wat voor soort verontreinigingen worden verwijderd door verschillende opties van waterfilters? Welnu, voordat we daar op ingaan, is het essentieel om op te merken dat geen enkel filter alle vormen van verontreinigingen verwijdert. 

Hoe werken waterfiltratie systemen?

Waterfiltratie is het proces waarbij ongewenste vormen van verontreinigingen; sedimenten, bacteriën en chemicaliën uit waterlichamen verwijderd worden om de eigenschappen ervan te behouden en geschikt te maken voor thuisgebruik. Aangezien het praktisch onmogelijk is om water te onderzoeken op basis van het uiterlijk, ontstaat hierdoor de noodzaak om water te zuiveren door middel van verschillende methoden, zoals met een waterfilter kan die zich richt op het filteren van schadelijke fijnstoffen en kalk uit het water. Een proces dat helpt bij het verwijderen van schimmels, algen en bacteriën uit het water. Een proces dat helpt bij de verwijdering van zware metalen en chloor uit waterlichamen.

De behoefte aan waterfilters

Het kiezen van een geschikt waterfilter is essentieel voor de effectiviteit om het water beter te laten smaken en ook om eventuele verschillende onzuiverheden die in de waterlichamen voorkomen, te verwijderen. Bij het kiezen van een waterfilter drinkwater is het van cruciaal belang om kwaliteitsfilters te kiezen die geschikt zijn voor in huis, omdat niet alle filters dezelfde techniek gebruiken voor hun filtratieproces.

Mechanische filters

De basistechniek en de gedachte achter de mechanische filtratie is om het sediment, vuil of deeltjes in het water fysiek te verwijderen met behulp van een barrière. Mechanische filters kunnen van alles zijn, van een gaasfilter die het groot vuil filtert tot een keramisch filter met een extreem complexe poriestructuur voor ultrafijne filtratie van organismen.

Absorptiefilters

Absorptie waterfilters worden meestal uitgevoerd met koolstof, dat zeer effectief is in het opvangen van watergedragen verontreinigingen. De reden dat koolstof verontreinigingen zo gemakkelijk absorbeert, is dat het een enorm inwendig oppervlak heeft dat vol zit met hoekjes en gaatjes die chemische onzuiverheden zoals chloor kunnen vasthouden.

De meest voorkomende huishoud filters bevatten korrelige actieve kool die ongewenste smaken en geuren vermindert door absorptie, zo ook bij een waterfilterkan. Duurdere filters gebruiken koolstofblok elementen die over het algemeen effectiever zijn.

Er kan een verscheidenheid aan verschillende materialen gebruikt worden om koolstof voor filters te maken, waaronder hout en kokosnootschil, waarbij kokosnoot filters effectiever maar ook duurder zijn.

Omgekeerde osmose

De filtertechniek omgekeerde osmose is een techniek waarbij opgeloste anorganische vaste stoffen uit het water worden verwijderd door het onder druk te zetten en door een semipermeabel membraan te persen, zodat nadat het water er doorheen gedrukt is de meeste verontreinigingen achterblijven in het filter.

Omgekeerde osmose is een zeer effectieve manier om water te zuiveren en wordt meestal gecombineerd met een aantal andere filters zoals een mechanisch filter en een adsorptiefilter om water terug te voeren met weinig verontreinigingen.

Koelkastfilters

Koelkastfilters zijn nodig om het voedingswater dat naar het drinkwater- en ijs mechanisme van de koelkast stroomt te filteren. De grootte en compatibiliteit van het filter is meestal te achterhalen door onderzoek te doen naar het type koelkast/diepvriezers en is afhankelijk van het merk/model en de stijl van de koelkast/diepvriezer.

 

https://hipengezond.nl/gun-jezelf-meer-water-en-detox/