Hip en Gezond
Image default
Gewichtsverlies

Collageen de lijm voor je lijf

Het woord colla betekent echt lijm. Collageen betekent “samenbinden”.Het is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam.

Collageen (type 1) komt voor in de huid, haar, nagels, botten, gewrichtsbanden en kraakbeen. Type 2 vind je terug in gewrichten, tussenwervelschijven, het strottenhoofd, de luchtpijp, de ribben en de neus.

Met het verouderen neemt de aanmaak van collageen af. Dit merk je aan de conditie van huid (rimpels), haar (broos), nagels (breken), kraakbeen (dunner), gewrichtsbanden (blessures).

Niet voor niets zie je in steeds meer beauty-producten het gebruik van collageen. Het zorgt er voor dat de huid stevig en elastisch blijft (samen met elastine). Het houdt de spieren en gewrichten soepel. Het zorgt voor structuur, samenhang, stevigheid en elasticiteit. Een jeugdige huid blijft zo behouden.

Collageen vind je in voeding zoals zelfgemaakt bouillon, rundvlees, kip, geit, rund en hert. Er zijn helaas geen plantaardige bronnen van collageen.

In voedingssupplementen wordt gebruik gemaakt van collageen uit koeienhuid en uit visgraten. De koeienhuid levert vooral het type 1 collageen.

Collageen wordt niet opgenomen

Het is ene groot eiwit dat moeilijk wordt opgenomen in de spijsvertering,. Het molecuul is groot en passeert moeilijk de darmwand. Veel dermatologen zien ook geen heil in het toedienen van dit grote eiwit. Ook in de cosmetica zijn verschillende onderzoeken mislukt omdat de collagen-creme niet diep genoeg doordringt in de huid.

Technische oplossing

De beste manier om collageen in het lichaam te brengen is door het kleiner te maken. Met behulp van water, warmte en enzymen worden de moleculen afgebroken. Het wordt als het ware voorverteerd zodat de spijsvertering nog maar weinig hoeft te doen. Dit technische proces heet hydrolyse. Gehydrolyseerde collageen wordt beter opgenomen. Een zeer vooruitstrevende techniek is om gehydrolyseerd collageen in een liposoom te plaatsen, dan is de opname geen probleem meer. Een liposoom is een minuscuul vetbolletje gevuld met hele kleine deeltjes collageen-eiwit. Een liposoom wordt door het lichaam herkent als een vetbolletje en passeert eenvoudig de darmwand.

Bovine collageen

Vele collageen-poeder is gemaakt van koeienhuid. Bij het kiezen van suppletie is de herkomst van de koeienhuid belangrijk. In Europa wordt de veestapel streng gecontroleerd op het gebruik van antibiotica, medicijnen en hormonen. Ondanks wat schandalen in het verleden hebben we het hier in de EU redelijk op orde in vergelijking met de USA en Azië waar de wetgeving anders is en de controle anders wordt uitgevoerd. EU-collageen is relatief de veiligste vorm.

Vis collageen

Visafval, vooral de graten, bevatten collageen, maar meer van het type 2. Dat is een optie voor het aanvullen van collageen in gewrichten. Voor beauty (huid, haar en nagels) heeft de bovine-vorm uit runderhuiden de voorkeur. 

https://www.gezondmooislank.nl/