Hip en Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Wat doet een lucht reinigende plant precies?

Je hebt vast wel eens van een lucht reinigende gehoord. Het klinkt goed maar kan deze kamerplanten ook werkelijk de lucht in huis reinigen? Het antwoord is simpelweg, ja. Het is sowieso een goed plan om planten in huis het halen, er zitten namelijk behoorlijk wat voordelen aan deze groene ruimteversierders. Een van die voordelen is dus dat sommige planten de lucht zelfstandig kunnen reinigen. Maar werken deze kamerplantenprecies? 

Hoe werkt een lucht reinigende plant precies?

Een lucht reinigende plant is een plant die uit van nature de lucht kan reinigen. Elke plant geeft zuurstof, maar deze planten reinigen de al aanwezige zuurstof ook nog eens. Daarnaast nemen ze vervelende luchtjes, bijvoorbeeld de geur van sigaretten, weg. Het zijn dus een soort luchtverfrissers, maar dan op natuurlijk wijze.De planten zetten overdag CO2 om in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in huis verbeterd. Dit heeft voor jou als voordeel dat de kans op hoofdpijn afneemt, dat je je beter kan concentreren en dat de ruimte fijner aanvoelt en ruikt.

Wat zijn lucht reinigende planten?

Er zijn verschillende kamerplanten die de lucht zuiveren. De bekendste soorten zijn:- Aloe Vera- Klimop- Vrouwentongen- Chrysanten- Graslelie- LepelplantAl deze planten zijn er in meerdere formaten. Zo kun je van deze planten een kleintje kopen voor op een plankje of dressoir, maar ook een hele grote variant die je in een pot op de grond of ergens anders neerzet. Heb je een grote ruimte? Dan is één klein plantje niet voldoende om de lucht in de ruimte te kunnen zuiveren. Grote planten werken over het algemeen het best, maar nemen wel veel ruimte in beslag. In plaats van een grote plant kan je ook een serie kleine plantjes kopen.

Andere voordelen van kamerplanten in huis

Naast het gegeven kamerplanten die de lucht zuiveren, zorgen ze ook voor een gezondere leefomgeving. Maar er zijn nog meer voordelen die kamerplanten met zich meebrengen. De planten zijn een aanvulling op het interieur en zorgen voor een prettig atmosfeer. Verder zorgen ze voor een groene oase. Mooie kamerplanten zijn echte blikvangers, een plant op tafel of op je bureau zorgt voor meer creativiteit en zorgt voor een daling van het stressniveau. Planten zorgen dus voor een beter humeur en meer creativiteit. Om deze redenen is het niet gek om planten te zetten in de eet-, woon- en slaapkamer. Ook op de thuiswerkplek of de studeerkamer is het goed om een kamerplant te zetten.

Kamerplanten goed verzorgen

Alles wat leeft heeft aandacht nodig. Voor kamerplanten is dat niet anders. Planten gaan in tegenstelling tot bijvoorbeeld bloemen best lang mee, maar moeten wel verzorgd worden om optimaal te kunnen groeien. Geef jouw planten dus regelmatig water en wees een beetje lief voor ze. Zet de planten niet op een plek waar de warmte van de kachel of verwarming heel erg voelbaar is, waar de brandende zon in de zomer de hele dag schijnt of waar de plant eenvoudig zou kunnen vallen.