Hip en Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Waarom is een tuin belangrijk voor de geest?

Er is regelmatig onderzoek gedaan naar de invloed van tuinieren op de gezondheid. Hieruit blijkt dat de natuurlijke omgeving en het lichamelijke werk positief werken op lichaam en geest. Juist als je in het dagelijks leven vaak problemen aan het oplossen bent, is het heel heilzaam om daarna een half uur in de tuin te gaan werken. Hiermee ontstres je meer dan wanneer je een half uur rustig gaat zitten lezen. Welke relatie is er precies tussen een groene tuin en gezondheid?

 

Positieve effecten van een tuin met planten

 

 

Het is bekend dat de kleur groen rustgevend is. Het is ook de kleur die het meest in de natuur voorkomt en die staat voor nieuw leven en frisheid. Verder zorgt het bezit van een tuin voor het volgende:

 

Opgeruimd gevoel: onkruid wieden, vegen, zaadjes planten: je ruimt niet alleen de tuin op, maar je ruimt ook je geest op. Als je de geur van tuinaarde inademt, neemt ook nog eens het serotoninepeil in je hersenen toe.

 

Betere gezondheid: mensen die tuinieren zijn gezonder en knappen sneller op na een ziekte. Je ademhaling en hartslag worden rustiger en dankzij het licht krijg je voldoende vitamine D binnen. Binnen enkele minuten dalen ook je bloeddruk en spierspanning. Verder nemen je creativiteit en concentratie toe.

 

Geluksmomenten: je geeft je geest even vrij en je geluksgevoel neemt toe. Bijvoorbeeld als je je eigen groente oogst of een leuk zitplekje hebt gecreëerd. Je voelt minder stress in de tuin, wat ook blijkt uit het feit dat het stresshormoon cortisol afneemt.

 

Contact met de natuur: je hebt geen contact met mensen, maar met de natuur. Je bent niet eenzaam, omdat je je verbonden voelt met een groter geheel. Ook het daglicht en de verse zuurstof van de lucht hebben een positieve werking.

 

Herkennen van patronen: in de natuur zijn rustgevende patronen zichtbaar, zoals de vertakkingen van een boom of de nerven van een blad.

 

Een fijne plek creëren

 

 

De één legt een vijver met een fontein aan voor een rustgevend gevoel, de ander zorgt voor een weelderige begroeiing om een knusse tuin te creëren. Laat bijvoorbeeld je dubbelstaafmat hekwerk met planten begroeien voor een groene oase. Wil je op een snelle manier meer privacy in je tuin? Kies dan voor vlechtband om je hek dicht te maken. Heb je geen tuin of balkon? Breng dan eens een bezoek aan gemeenschappelijke tuinen, waar je samen met anderen in het groen werkt en geniet van alle voordelen!

https://hek-kopen.nl/