Hip en Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

ACT-oefeningen voor dagelijks gebruik

Als je op zoek bent naar manieren om je psychologische flexibiliteit te vergroten en meer te genieten van het leven, dan zijn ACT-oefeningen wellicht iets voor jou. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een therapie die gericht is op het vergroten van psychologische flexibiliteit. Dit houdt in dat je leert omgaan met moeilijke gedachten en emoties, en je meer kunt richten op wat echt belangrijk voor je is in het leven. Door middel van praktische oefeningen kun je leren om ACT toe te passen in je dagelijkse leven en zo meer voldoening en betekenis te ervaren. In dit artikel delen we praktische tips en oefeningen om ACT in je dagelijks leven toe te passen.

Wat is Acceptance and Commitment Therapy?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een therapievorm die gericht is op het vergroten van psychologische flexibiliteit en veerkracht. Het is een evidence based therapy die ingezet kan worden bij verschillende psychische stoornissen, waaronder depressie, angststoornissen, dwangstoornis, psychose en chronische pijn. ACT is een training en therapie die je kunt leren door middel van bijvoorbeeld een ACT-opleiding in Utrecht. Door middel van ACT-oefeningen leer je om te gaan met moeilijke gedachten en emoties en je te richten op wat belangrijk is in het leven. Door de focus te leggen op wat echt belangrijk is, kun je meer voldoening en betekenis ervaren in je dagelijkse leven.

Voordelen van dagelijkse praktijk met ACT-oefeningen

Als je dagelijks oefent met ACT-oefeningen, kun je de voordelen van deze evidence based therapy ervaren. ACT kan helpen bij verschillende psychische stoornissen, zoals depressie, angststoornissen, dwangstoornis, psychose en chronische pijn. Door te oefenen met ACT-oefeningen vergroot je je veerkracht en aanpassingsvermogen. Je leert om te gaan met moeilijke gedachten en emoties en je te richten op wat echt belangrijk is in het leven. Hierdoor kun je meer voldoening en betekenis ervaren in je dagelijks leven. Het is belangrijk om te blijven oefenen met ACT-oefeningen, zodat je de voordelen blijft ervaren. Met dagelijkse praktijk kun je je psychologische flexibiliteit vergroten en meer veerkracht ontwikkelen.

Praktische voorbeelden van ACT-oefeningen voor dagelijks gebruik

Wil je dagelijks oefenen met ACT-oefeningen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn verschillende praktische oefeningen die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Zo kun je bijvoorbeeld mindfulness oefeningen doen om meer in het moment te leven en minder in je hoofd te zitten. Ook kun je aan de hand van ACT je persoonlijke waarden en doelen identificeren en hierop focussen. Hierdoor kun je je richten op wat echt belangrijk is in het leven en meer voldoening ervaren. Daarnaast leer je om te gaan met negatieve gedachten en emoties, bijvoorbeeld door te kijken naar de feiten en je te richten op wat je wel kunt doen in plaats van wat je niet kunt doen. Het oefenen van deze ACT-oefeningen kan helpen bij het vergroten van je veerkracht en psychologische flexibiliteit.

Hoe meer te leren over ACT en het in je leven implementeren?

Wil je meer leren over ACT en het implementeren in je dagelijks leven? Er zijn verschillende manieren om meer te weten te komen over deze therapie en oefeningen. Invivo Academy biedt betrouwbare en erkende ACT-trainingen en opleidingen aan in Utrecht, die geschikt zijn voor professionals in de GGZ, hulpverleners en coaches. Maar ook online kun je verschillende bronnen vinden om meer te leren over ACT en hoe je het in je leven kunt toepassen. Het belangrijkste is om te blijven oefenen met de verschillende ACT-oefeningen en zo te werken aan meer veerkracht en flexibiliteit in het dagelijks leven.

https://invivoactacademy.nl/