Hip en Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

3 manieren om sombere gedachten te bestrijden

Na een tragedie of gewoon de opeenstapeling van kleine zorgen kunnen donkere gedachten opkomen. En in hun kielzog zelfspot, desinteresse in alles en terugtrekking. Gelukkig is het mogelijk om de trend te keren. Laten we eens kijken naar manieren om sombere gedachten te bestrijden.

Medicatie tegen sombere gedachten

Iedereen heeft wel eens sombere gedachten. Het is niets om je voor te schamen – depressie is een echte ziekte. Maar doe het niet alleen. Raadpleeg je huisarts of een specialist (psychiater). Hij of zij kan beoordelen of het nodig is om je te helpen met een behandeling met antidepressiva en/of anxiolytica. Deze behandeling moet je niet zien als een mislukking, maar als tijdelijke ondersteuning. Het zijn chemische krukken die je zullen helpen om over de bult heen te komen en weer geluk te vinden.

Psychotherapie tegen depressie

Psychotherapie, al dan niet in combinatie met medicatie, is een effectieve manier om sombere gedachten bij de bron aan te pakken. In aanwezigheid van een therapeut (psychiater, psycholoog, psychoanalyticus) leren patiënten positief te denken. Gedachten van de werkelijkheid te onderscheiden. Maar ook om afstand te nemen van donkere gedachten en andere negatieve gedachten. En ten slotte om weer actie te ondernemen in plaats van eraan onderdoor te gaan. Deze gesprekken, gehouden in een neutrale setting en onder het zegel van het beroepsgeheim, kunnen een grote hulp zijn om een einde te maken aan herkauwingen.

Planten, remedies tegen sombere gedachten

Planten kunnen je helpen om van je donkere gedachten af te komen en de slapeloosheid en angst die ze veroorzaken te verlichten. Ze kunnen worden genomen als kruidenthee, afkooksels, essentiële oliën of in de vorm van Bach bloemen. Bach bloemen voor een rustgevende slaap: denk aan witte kastanje, rode kastanje. Of espen, in de vorm van bloesemessences. Bij depressie: Star of Bethlehem, mosterd en kastanje zijn de Bach bloemen bij uitstek. Wilg kan je ook de impuls geven om weer in actie te komen.

Als je overweldigd wordt door sombere gedachten, is het belangrijk om hulp te zoeken, bij een arts of specialist. Er zijn een aantal manieren om je te helpen weer positiever te worden. Psychotherapie, yoga, ontspanningstherapie, medicatie, planten, hypnose en acupunctuur zijn slechts enkele van de mogelijke benaderingen. Je krijgt weer zelfvertrouwen en stopt met piekeren.

Indien je op zoek bent naar op maat gemaakte mixen voor veel voorkomende problemen, kan je terecht op Bach Bloesem of op Bachblüten.