Hip en Gezond
Image default
Voeding

Welke wijn serveer je bij Antilliaanse gerechten?

Antillianen zijn gek op hun eigen keuken, maar toch hoef je niet van de Antillen te komen om gek te zijn op het eten van deze eilandengroep. Er zijn ook genoeg Nederlanders die genieten van Antilliaanse gerechten. Duik je zelf de keuken in? Dan wil je hier misschien een lekker wijntje bij drinken. Veel mensen weten alleen niet welke wijn zij bij Antilliaanse gerechten past. Daarom helpen wij je op weg.

Antilliaanse gerechten zijn niet altijd pittig

De meeste mensen denken dat Antilliaanse gerechten standaard pikant zijn. Dit komt vooral doordat Antillianen vaak allerlei specerijen en pepers gebruiken tijdens het koken. Hierdoor kan het eten al snel in je mond branden als je niet gewend bent om pittig te eten. Toch is het niet zo dat ieder gerecht ook pittig is. 

Een tweede reden waarom Antilliaans eten vaak als pittig bestempeld wordt, is omdat men het vaak serveert met pika. Dit is een soort rauwe sambal die door veel Antillianen als saus gebruikt wordt. Ga je zelf Antilliaans koken en wil je pika bij het gerecht serveren? Neem hier dan niet te veel van, want dit is behoorlijk pittig.

Stem de wijn af op het gerecht

Wie denkt dat er voor ieder Antilliaans gerecht een ‘standaard’ wijn is, heeft het mis. Welke wijn het beste bij het gerecht past, hangt namelijk af van een aantal factoren. Staat er karni stoba – een typisch Antilliaanse stoofpot – op het menu? Dan kun je hier het beste een rode wijn bij serveren, zoals een Tempranillo wijn. Deze wijn smaakt lekker bij een mooi stukje rund of ander gegrild rood vlees. Daarnaast past rode wijn goed bij Antilliaanse tapas.

Gebruik je flink wat kruiden in het Antilliaanse gerecht dat je maakt? Dan is het misschien beter om voor een verfrissende wijn te kiezen, zoals een Riesling. Doordat deze wijn een verfrissende zuurgraad heeft en enigszins zoet is, is dit een goede aanvulling op kruidig eten. Dit geldt overigens ook voor een fruitige rosé. Bij veel Antilliaanse gerechten kun je bovendien prima een mousserende wijn serveren.

Check de omschrijving

Omdat de Antilliaanse keuken ontzettend uitgebreid is, is het geen doen om voor ieder gerecht te benoemen welke wijn er lekker bij smaakt. Gelukkig is dit iets wat je zelf vrij eenvoudig kunt achterhalen door de omschrijving van een wijn te bekijken. Hierin staat vaak bij welk eten de wijn lekker smaakt. Een rode Grenache is bijvoorbeeld prima te combineren bij stoofvlees, terwijl een Grenache rosé juist lekker is bij visgerechten en salades.

Rum in plaats van wijn

Bij de meeste Antilliaanse gerechten kun je prima wijn serveren. Ben je geen wijnliefhebber of wil je eens iets anders proberen? Kies dan voor rum in plaats van wijn. De Antillen liggen in de Caraïben en dit gebied staat bekend om de productie van rum. Vandaar dat deze drank vaak goed past bij kruidige, Antilliaanse gerechten. Je kunt rum en wijn overigens ook prima met elkaar combineren, bijvoorbeeld door de rum aan het einde van het diner te serveren.