Hip en Gezond
Image default
Schoonheid

Hoe werkt botox?

Misschien heb je er al vaker over gehoord of gelezen: botox. Het is een van de meest voorkomende schoonheidsbehandelingen voor het gezicht. Maar wat is botox precies?

Rimpels als je ouder wordt

Rimpels horen bij het verouderingsproces en kunnen worden toegeschreven aan schade veroorzaakt door de zon, spiersamentrekkingen als gevolg van gezichtsuitdrukkingen of leeftijd. Ze zijn een natuurlijke verzakking van de huid of door de jaren heen en kunnen vaak alleen worden verbeterd door esthetische behandelingen. Rimpels veroorzaakt door spiercontractie, zoals voorhoofdlijnen en kraaienpootjes, kunnen aanzienlijk worden verminderd met injecties op basis van botox. Dit laatste kan ook effectief zijn bij de behandeling van overmatig zweten van de oksels en handpalmen.

Wat is botox?

Botox is de bekendste handelsnaam voor botulinumtoxine dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Botox werkt met name door acetylcholine te blokkeren, een chemische stof die verantwoordelijk is voor de overdracht van elektrische impulsen die spiercontractie veroorzaken. Dit veroorzaakt een tijdelijke verlamming die effectief is in het verbergen van rimpels voor ongeveer vier of vijf maanden. Botox werd voor het eerst gebruikt in 1978 om de actieve spieren in het oog te verzwakken, gevolgd door andere neurologische aandoeningen zoals dystonie en hemifaciale spasmen. Deze behandelingen hadden positieve effecten. Botox werd vervolgens in de jaren negentig gebruikt in cosmetische chirurgie om rimpels in het gezicht als gevolg van spiercontractie te verminderen.

Wat kan van een botulinum-injectie worden verwacht?

Botox wordt met een heel klein naaldje rechtstreeks ingespoten in de spieren die rimpels veroorzaken. Meestal zijn er meerdere injecties nodig in specifieke delen van het behandelde gebied, bijvoorbeeld indien het wordt gebruikt om overmatig zweten in de oksels te verhelpen. Botox wordt rechtstreeks in de okselhuid geïnjecteerd en als bijwerking kan er wat plaatselijk ongemak zijn en wat blauwe plekken, maar over het algemeen is verdoving of lokale anesthesie niet vereist. Normale werkzaamheden kunnen daardoor direct worden hervat.

De werkingsduur van botox

Botox treedt meestal 24-72 uur na de injectie in werking, met een piek in ongeveer 1 of 2 weken. De voordelen duren over het algemeen ongeveer vier tot vijf maanden. Wanneer het toxine wordt geïnjecteerd in de spieren die verantwoordelijk zijn voor expressielijnen, geeft die het gezicht een meer ontspannen en gladder uiterlijk. Soms worden er ook langdurigere effecten waargenomen, die tot twaalf maanden reiken. Wanneer je een geleidelijke vermindering van het effect van de behandeling merkt, dan is het mogelijk om terug te gaan naar de cosmetisch chirurg voor een nieuwe touch-up.

 

Wat zijn de grenzen van Botox?

Hoewel botox zeer effectief kan zijn in het verminderen van rimpels als gevolg van spiersamentrekkingen, heeft het geen effect op het minimaliseren van rimpels op het gezicht die zijn veroorzaakt door beschadiging door de zon, of als gevolg van huidontspanning die is veroorzaakt door veroudering. In deze laatste gevallen is het advies om een ​​facelift te gebruiken om de tekenen van veroudering operatief te corrigeren. Bij patiënten met zeer zware lijnen kunnen herhaalde behandelingen nodig zijn voor een maximaal effect. Een te frequente of overmatige dosering van botox kan echter leiden tot de eigen weerstand van de patiënt, door de vorming van antistoffen die het risico op gezichtsasymmetrie met zich meebrengen.