Hip en Gezond
Image default
Fitness

De perfecte hormoonbalans

Het is misschien een verrassing, maar zowel mannen als vrouwen struggelen regelmatig met een verkeerde hormoonbalans. Een evenwichtige hormoonbalans is van groot belang en zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Het hebben van een juiste hormoonbalans voorkomt ook hormonale ongemakken zoals buikvet, blaasproblemen, te pijnlijke menstruaties en hoofdpijn. Vaak zien we deze ongemakken bij vrouwen, maar vergeet niet dat dit ook bij mannen voorkomt. Wanneer men zich niet ‘lekker’ voelt, maar er geen duidelijke reden te vinden is, is er vaak sprake van een niet juiste hormoonbalans. Dit kan gecontroleerd worden door middel van een hormoon test. Helaas worden hormonen vaak onderschat en hier niet in eerste instantie aan gedacht bij een kwaaltje. Toch is het fijn om voor een gezonde hormoonhuishouding te gaan. Hier volgen drie tips om die verdoemde hormonen onder controle te krijgen.

Een detoxkuur

Detoxen? Het is misschien niet je favoriete bezigheid, maar oh zo gezond voor de organen. Voor de perfecte hormoonbalans is het van groot belang dat organen zoals de lever, schildklier, darmen en nieren in topconditie zijn. Door een detoxkuur te volgen, worden de organen als het ware inwendig gereinigd en zul je hier op het gebied van hormonen je voordeel uit doen. Detoxen kan op verschillende manieren, maar is niet altijd even leuk. Zo kun je de ‘sapjes detox’ volgen of kiezen voor een ontzuringskuur. Het advies is om dit 1 of 2 keer per jaar te doen. Vaker is ook niet nodig, maar wellicht is dit dé oplossing wanneer je niet zo lekker in je vel zit.

Een gezonde levensstijl

Naast zo’n detoxkuur lijkt het me logisch dat het niet verstandig is om elke dag naar de Mac Donalds te gaan. Wil je dit wel? Lekker doen, maar je hormonen kunnen er door van slag raken. Zorg jij voor een gezond voedingspatroon met daarbij een gezond gewicht, zal dit de hormoonbalans positief beïnvloeden. Vooral vetten zijn de boosdoener. Buikvet is o.a. een stressvet en zeer schadelijk voor de hormoonwerking. Probeer de vetjes dus te beperken. Het draait allemaal op de perfecte balans. Wil jij graag afvallen? Doe dit dan ook altijd op een ‘gezonde’ manier en begin niet aan een crashdieet of afslankingskuren. Deze zorgen op de langer termijn weer voor nog meer problemen. Probeer dus te gaan voor een gezonde levensstijl bestaande uit bewuste voedingskeuzes en een regelmatige beweging. Deze elementen zorgen ervoor dat jij je op den duur energierijker dan ooit gaat voelen.

Stress is een no go

Ervaar jij veel stress en krijg je daardoor allerlei andere klachten? Dan komt dit gegarandeerd door de verstoorde hormoonbalans. Stress is namelijk de vervelendste boosdoener ooit. Zodra er enigszins stress in je lichaam zit, uit dit zich snel in hormonale ongemakken. Niet stressen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel iets waar we als mensheid echt naar moeten streven. Ga wandelen, zoek een hobby, en zorg voor voldoende nachtrust. Over stress praten is al een goede stap en er zijn vele oefeningen of cursussen om hier mee om te leren gaan. Ervaar jij enige stress? Verwaarloos dit dan niet. Wacht niet tot je lichaam te ziek is en hiermee in stilstand wordt gebracht door middel van een burn-out of depressie. Onderneem actie, neem jezelf serieus en leer naar je lichaam luisteren. Stress onder controle krijgen is zeker moeilijk, maar alles is mogelijk!