Hip en Gezond
Image default
Fitness

Combineer hardlopen met krachttraining

Hardlopen is voor velen een dagelijkse hobby, uitlaatklep of sport. Sommigen gaan een rondje om een plas en sommigen lopen tientallen kilometers per sessie. Zo zien wij, als fysiotherapeut, in de praktijken veel hobbyisten, maar ook veel fanatieke hardlopers met de beste spullen en discipline. Desondanks zien wij veel hardlopers die krachttraining overslaan met de gedachte dat je dan juist de spieren overbelast. Maar is dit ook zo?

Ons antwoord daarop is: ja! Krachttraining is bevorderend voor de hardloopprestaties. Door hardlopen te combineren met krachttraining versterk je je spieren waardoor je de belasting beter opvangt en daardoor ook de gewrichten beter beschermt. Ook door je spieren te versterken zul je merken dat je, op langere termijn, sneller en langer kunt hardlopen.

Echter vereist deze combinatie van sporten wel een goed schema. Het is namelijk niet verstandig om zwarte krachtraining en een stevige hardloopsessie op één dag te plannen. Dat is allesbehalve goed voor de beenspieren. Je spieren hebben namelijk voldoende tijd nodig om te kunnen herstellen.  

 

Trainingsopbouw

Het is altijd belangrijk om een goede trainingsopbouw te hebben, ongeacht het niveau of type sport. Als men te weinig rust neemt in zijn of haar training, heeft dit negatieve effecten op het lichaam. 

Voor recreatieve hardlopers die 2 à 3x per week hardlopen is het verstandig een schema te maken in combinatie met krachttraining. Probeer het om de dag in te plannen voor het beste resultaat.

Voor fanatieke hardlopers die meer dan 5x per week hardlopen en tientallen kilometers afleggen, is het belangrijk niet maximaal te gaan tijdens de krachttrainingen. Zij zullen vaak hardlopen en krachttraining op eenzelfde dag moeten inplannen, aangezien ze bijna iedere dag hardlopen. Belangrijk is dus om niet iedere dag krachttraining te doen en niet maximaal te gaan.

 

Fysiotherapie 

Mocht je toch nog vragen hebben over hardlopen en krachttraining? B&B Healthcare is een fysiotherapiepraktijk in Den Haag. Zij hebben veel ervaring met sportfysiotherapie in Den Haag. Zij kunnen je optimaal begeleiden en adviseren over blessurepreventie. Ook beschikken zij over in-house performance trainers om je te begeleiden voor krachttraining.

https://benbhealthcare.nl/