Hip en Gezond
Image default
Alternatief

Een ernstige verslaving klinisch laten behandelen

Verslavingen bestaan in meerdere verschillende gradaties. Is een verslaving veranderd van willen in moeten, dan weet je dat het moment is aangebroken om hier hulp bij in te schakelen. Mensen die verslaafd zijn, kunnen niet zonder een bepaald middel of gedrag. Je kan dan aan alcohol denken, maar ook aan seks. Een klinische behandeling is de beste manier om een zware verslaving aan te pakken. We hebben het dan over een verslaving die het je onmogelijk maakt om normaal te functioneren. Maar een klinische behandeling bij een verslaving is ook de beste manier om een verslaving te behandelen voor mensen bij wie thuis factoren meespelen die de verslaving in de hand werken. Dit gaat ook op voor mensen die thuis niet kunnen rekenen op de steun die ze nodig hebben om hun verslaving effectief te lijf te gaan. 

Een keuze voor klinische behandeling is een keuze voor de eerste stap op weg naar herstel. Een keuze voor een behandeltraject dat intensief, maar vooral ook effectief is. En na afloop van een dergelijk traject volgt er een passende ambulante behandeling, weer gevolgd door intensieve nazorg. Zo weet je zeker dat de behandeling ook effectief is. Recovery MHC biedt een dergelijk traject aan. Dit is een gecertificeerde GGZ-instelling waar ervaringsdeskundigen klaarstaan om mensen van hun verslaving af te helpen.

Hoe ziet een klinisch afkicktraject er precies uit?

Maak jij de keuze voor een klinisch afkicktraject, dan kies je voor een afkickprogramma waarbij je mag rekenen op 24 uur per dag psychologische en emotionele ondersteuning. Dit allemaal in een veilige, comfortabele omgeving waar alles goed georganiseerd is. Dit zijn plekken waar je niet bang hoeft te zijn voor afleidingen of triggers, waarmee een verslaving aan alcohol, cocaine, 3-MMC, GHB, lachgas, medicijnen, gamen of seks weer kan worden aangewakkerd. Cliënten volgen een intensief programma dat bestaat uit zowel individuele therapie als groepstherapie. Dit alles wordt begeleid door een multidisciplinair team van specialisten. De hele behandeling verloopt volgens de richtlijnen van het bekende, bewezen effectieve 12 stappen programma bij herstel van een verslaving. Dit zogeheten Minnesota model bestaat uit 12 verschillende stappen, die samen een weg vormen naar herstel. Het mooie aan deze vorm van behandeling is het feit dat je dit niet in je eentje doet, maar met een groep lotgenoten. Met hen deel jij je ervaringen en help je elkaar om van jullie verslavingen af te komen.

Wat houdt het Minnesota model in?

Als uitgangspunt voor het 12 stappen programma wordt het Minnesota model gebruikt. Met behulp van dit model wordt er gekeken naar zowel het biologische, psychologische, spirituele als sociale aspect van een verslaving. Dit is het oorspronkelijke 12 stappen model, zoals dat lang geleden werd ontwikkeld door de Anonieme Alcoholisten in Amerika. Intussen is het ook al jarenlang een begrip in Nederland, waar het bij een groot aantal verschillende programma’s wordt ingezet. Niet verwonderlijk, want het is een combinatie van psychotherapie, gezinstherapie, individuele begeleiding, cognitieve gedragstherapie en acceptance and commitment therapie (ACT). Het programma wordt daarbij door de professionele hulpverleners helemaal op maat afgestemd.

Bij een goede therapie is nazorg onmisbaar

Als het klinische behandeltraject is afgelopen, dan betekent dat niet dat iemand helemaal van een verslaving is afgekomen. Zeker niet zelfs, want er is nu nog een goed nazorgtraject nodig. Dit is een traject dat bij Recovery MHC bestaat uit individuele gesprekken en groepssessies. Hierbij wordt gekeken naar hoe het leven in herstel verloopt en hoe dit nog verder bijgesteld kan worden. Ook wordt er geleerd om te gaan met triggers, zodat een terugval zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Heb jij het gevoel dat je ernstig verslaafd bent en dat je niet meer zonder bepaalde middelen of gedrag kan leven? Of wellicht ken je in iemand in je nabije omgeving die hiermee te kampen heeft? Houd er dan rekening mee dat in je eentje van een verslaving afkomen praktisch onmogelijk is. Neem hiervoor contact op met de medische professionals van Recovery MHC, die bij een intakegesprek graag met jou bekijken wat zij kunnen betekenen en hoe de verslaving een halt toegeroepen kan worden.