Hip en Gezond
Image default
Alternatief

Dementie, er het beste van maken

Dementie is een nare ziekte, die helaas sinds de vergrijzing steeds meer voorkomt. Het is moeilijk om te zien hoe iemand achteruitgaat en langzaamaan vergeet wie jij bent. Ook kan het karakter soms van iemand veranderen. De ene persoon wordt milder, de ander wordt juist agressiever. Hoe kun je dan toch er het beste van maken?

Ga mee in de wereld van diegene met dementie

Het heeft geen zin om boos te worden als iemand met dementie iets niet meer weet. Het kan zo zijn dat iemand denkt dat bijvoorbeeld de ouders nog leven, terwijl diegene zelf al ver in de 90 is. Als je gaat vertellen dat het niet klopt, dan maak je het voor diegene met dementie erg moeilijk. Ze voelen dan sneller frustratie, worden boos of erg verdrietig. Het helpt niet. Het gaat namelijk niet om de waarheid. Deze is in zichzelf bij dementerende mensen al vaag. Het beste kan men dan ook met de waarheid van de dementerende meegaan.

Waar het dan wel om gaat? Dat is de band die je met elkaar hebt. Ook al weet diegene niet meer wie je bent. In jouw gedachten weet je zelf beter wie die persoon altijd is geweest voor de dementie. Die herinnering kan er aan bijdragen om goed om te gaan met een dementerend persoon.

Muziek

Voor veel mensen met dementie is muziek een wondermiddel. Het brengt herinneringen in het geheugen terug, waarvan gedacht werd dat die vergeten waren. Zo kan het zomaar zijn dat iemand van alles niet meer weet, maar nog wel een prachtige sonate van Bach op de piano kan spelen. Ook kan soms het lopen moeilijk gaan, maar lukt dansen wel. Dit laat zien dat de mens een wonderlijke geest heeft.

Duofietsen

Het nemen van initiatief is bij mensen met dementie al vaak snel weg. Het vooruit eindeloos vooruit staren en dagelijks in een stoel zitten, lijkt het doembeeld. Gelukkig zijn veel mensen met dementie nog wel in beweging te krijgen als je ze een beetje op weg helpt. Met duofietsen kun je bijvoorbeeld toch nog samen iets ondernemen. Ook al hoeft diegene met dementie zich niet in te spannen. Rondgaan met de pedalen kan nog steeds. Is voor twee personen fietsen op duofietsen te zwaar? Geen nood, er zijn ook duofietsen met trapondersteuning.

https://4wieler.nl/quattro-duo/