Hip en Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat is een liesbreuk?

Heb je al een behoorlijke tijd klachten in je liesstreek? Denk aan een branderig gevoel, steken of andere pijn in dat gebied en gaat dit niet over? De kans is dan groot dat je een liesbreuk hebt. Laat dit altijd wel altijd door een arts checken. In deze blog vertellen wij jou wat een liesbreuk is, hoe het ontstaat, welke klachten en complicaties er spelen, maar ook hoe je ervan geneest.  

Hoe ontstaat het 

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand. Echter, deze zwakke plek kan komen door spanning of uitrekking van de buikwand in samenhang met spieren die verzwakt zijn. Denk aan te zwaar tillen, bepaalde zware sportactiviteiten waar je je voeten met veel inspanning op de grond zet. Denk aan voetbal, turnen, tennis, hockey en vechtsporten. Maar ook kan het komen door toename van lichaamsgewicht. 

Klachten 

De meest voorkomende klachten bij een liesbreuk zijn: steken, pijn en een branderig gevoel in de liesstreek. Echter, de klachten kunnen per persoon heel erg uiteenlopen. Sommige mensen merken er ook niks van.  

Hoe genees je ervan? 

Het nadeel van een liesbreuk is dat het nooit vanzelf geneest. Het is daarom belangrijk om een liesbreuk behandeling te laten doen om ervan te genezen. Herken je deze klachten die hierboven zijn beschreven? Laat je dan altijd adviseren door een arts. Je arts kan een diagnose stellen en jou op de beste manier behandelen om ervan af te komen. Gelukkig hoef je je niet veel zorgen te maken over de operatie, want complicaties komen hierbij zeer weinig voor. Het is een veelvoorkomende operatie, aangezien het in de sportwereld veel voorkomt. Hierdoor is er veel kennis in huis om jou zo goed mogelijk te helpen.  

Na de operatie 

Gelukkig, afhankelijk van de meeste operatiemethodes en ernst van de situatie kun je na ontslag uit het ziekenhuis al vrij snel weer je dagelijkse activiteiten hervatten. Overleg altijd wel goed met de arts hoelang de herstelperiode is en wanneer je weer fanatiek kunt gaan sporten.  

Op zoek naar een ziekenhuis die niet alleen gespecialiseerd is in liesbreukoperaties, maar ook bijvoorbeeld in het verwijderen van een galblaas, heup- en schouderoperaties? Neem dan een kijkje op de website van Ommelander Ziekenhuis.  

https://www.ommelanderziekenhuis.nl/een-behandeling/onderzoeken-en-behandelingen/liesbreukoperatie