Hip en Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

RSI en KANS

RSI (Repetitive Strain Injury) en KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder) zijn veelvoorkomende begrippen in de fysiotherapie. Echter is er veel verwarring bij velen over RSI en KANS.

 

Wat is RSI?

RSI is een ouder begrip en is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door herhaalde bewegingen en/of een langdurige statische belasting van spieren en gewrichten. Deze klachten kunnen zich uiten in pijn, tintelingen, stijfheid, krachtsverlies en/of vermoeidheid. RSI komt vooral voor bij mensen die veel achter een computer werken, maar kan ook ontstaan bij andere beroepen waarbij herhaalde bewegingen of een langdurige statische belasting van spieren en gewrichten voorkomen, zoals een kapper, stukadoors, columnisten etc.

 

Wat is KANS?

KANS staat voor Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder. Echter is KANS niet hetzelfde als RSI. KANS klachten zijn niet per se werk gerelateerde klachten en betreft meerdere oorzaken.

 

Behandeling van RSI en KANS

De behandeling van RSI en KANS richt zich vooral op het verminderen van de klachten en het voorkomen van verdere schade aan de spieren en gewrichten. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, ergotherapie, fysiotherapie en/of manuele therapie. Bij de behandeling wordt er gekeken naar de oorzaak van de klachten en wordt er een behandelplan op maat gemaakt.

 

Preventie KANS

Om RSI en KANS te voorkomen is het belangrijk om voldoende af te wisselen in bewegingen en houding tijdens het werk. Ook is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en oefeningen te doen om de spieren en gewrichten te ontspannen. Daarnaast kan ergonomisch advies en training helpen om de belasting van de spieren en gewrichten te verminderen.

In de fysiotherapie is het belangrijk om RSI en KANS tijdig te herkennen en te behandelen. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt is hierbij essentieel. Door middel van oefentherapie, mobilisaties en ergonomisch advies kan de fysiotherapeut helpen om de klachten te verminderen en te voorkomen. Het nemen van regelmatige pauzes en het afwisselen van bewegingen en houding tijdens het werk kan ook bijdragen aan het voorkomen van RSI en KANS. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunnen klachten in de toekomst voorkomen worden en kan een gezonde werkhouding gestimuleerd worden.

B&B Healthcare is een veelzijdige fysiotherapeut in Den Haag die wekelijks patienten ziet met KANS klachten. 

https://fysiotherapeut-denhaag.nl/