Hip en Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Hoe vergroot je de actieradius van de accu van een e-bike?

Wil jij het bereik van de accu van jouw e-bike vergroten tijdens het rijden? Dan is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de accu. Dit is verreweg een van de belangrijkste en duurste onderdelen van een e-bike, dus wil je er natuurlijk voor zorgen dat je er goed mee omgaat. Hier zijn enkele tips om je te helpen het bereik van jouw batterij te optimaliseren en het maximale uit jouw e-bike te halen.

Maak kennis met de beste rijmethoden 

Wist je dat er diverse rijmethoden zijn om de actieradius van de accu te verhogen? Om te beginnen, speelt de rijsnelheid een belangrijke rol bij de efficiëntie voor de batterij. Fietsen met snelheden van meer dan 50 omwentelingen per minuut is doorgaans efficiënter voor de accu dan wanneer je fietst met lagere snelheden. Efficiënt fietsen heeft trouwens ook te maken met minder vaak remmen en stoppen.

 

Bovendien is het gewicht dat je op jouw elektrische bakfiets of speed pedelec laadt van vitaal belang. Hoe minder gewicht op de motor, hoe minder de belasting op de accu. Net als bij een gewone fiets, is het belangrijk om de bandenspanning te optimaliseren om tractie, comfort en rolweerstand in evenwicht te houden. 

 

Tot slot beïnvloedt de buitentemperatuur de accu van een e-bike – rijden bij koud weer belast de batterij zwaarder en vermindert daardoor de actieradius. Als je jouw e-bike bij koud weer een tijdje niet van plan bent te gebruiken, zorg er dan voor dat je de batterij bewaart op kamertemperatuur, in plaats van in de koude schuur. 

Slijtage van de accu en hoe er mee om te gaan

De lithium-ionbatterijen die worden gebruikt voor e-bikes, verslijten geleidelijk en verliezen na verloop van tijd hun capaciteit. Dit kan zelfs oplopen tot ongeveer 5% vermindering van de maximale capaciteit per jaar. 

 

Als je de fiets gedurende een langere tijd niet zult gebruiken, dan is het belangrijk dat je de accu loskoppelt. De accu verliest namelijk geleidelijk zijn lading, dus laad hem van tijd tot tijd op. Voor het verlengen van de levensduur van de batterij, let erop dat je deze niet voor langere perioden volledig opgeladen of volledig ontladen laat. Voor een langdurige opslag is het ideaal om het oplaadniveau op 30-60% te houden.

Reinigen van de accu

Als je de accu regelmatig loskoppelt, maak dan van de gelegenheid gebruik om de accu met een vochtige doek schoon te maken en de elektrische polen van vuil te ontdoen. Let er wel op om de accu weer droog te maken. Zorg er ook voor om regelmatig de accupolen schoon te maken en ze lichtjes in te smeren. Reinig de accu nooit met een hogedrukreiniger of hogedrukspuit.