Hip en Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Hallux valgus of scheefstand van de grote teen

Hallux Valgus, ook wel bekend als scheefstand van de grote teen, is een veelvoorkomende aandoening die vooral vrouwen treft. Het wordt gekenmerkt door een abnormale kromming van de grote teen in de richting van de andere tenen, waardoor een pijnlijke bobbel ontstaat aan de zijkant van de voet. Deze aandoening kan niet alleen esthetisch onaantrekkelijk zijn, maar ook fysiek ongemak veroorzaken en de mobiliteit beperken. In deze medische blog zullen we dieper ingaan op Hallux Valgus, de oorzaken, symptomen, behandelingsopties en preventieve maatregelen.

Oorzaken

Hallux Valgus kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Erfelijkheid: Als er een geschiedenis van Hallux Valgus in de familie is, is de kans groter dat iemand deze aandoening ontwikkelt.

 2. Verkeerd schoeisel: Het dragen van te smalle of puntige schoenen die de tenen samendrukken, kan de ontwikkeling van Hallux Valgus bevorderen.

 3. Bindweefselzwakte: Sommige mensen hebben van nature zwakker bindweefsel, wat de kans op het ontwikkelen van deze aandoening vergroot.

 4. Overpronatie: Overmatige pronatie, waarbij de voet naar binnen kantelt bij het lopen, kan bijdragen aan het ontstaan van Hallux Valgus.

Symptomen

De symptomen van Hallux Valgus kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen bestaan uit:

 • Een duidelijk zichtbare bult aan de zijkant van de voet, bij de basis van de grote teen.

 • Pijn en gevoeligheid rond de bobbel, vooral bij het dragen van schoenen.

 • De grote teen wordt naar de andere tenen toegebogen, wat kan leiden tot overlapping en misvorming.

 • Eelt of likdoorns kunnen zich vormen op de plaats waar de grote teen en de tweede teen elkaar overlappen.

Behandelingsopties

De behandeling van Hallux Valgus hangt af van de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 • Verandering van schoeisel: Het dragen van schoenen met een bredere teenbox en goede ondersteuning kan de druk op de tenen verminderen en de progressie van de aandoening vertragen.

 • Orthopedische hulpmiddelen: Het gebruik van teenorthesen of speciale inlegzolen kan helpen om de tenen in een betere positie te houden en pijn te verminderen.

 • Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen worden voorgeschreven om de spieren rond de voet en enkel te versterken, wat kan bijdragen aan het verbeteren van de stand van de tenen.

 • Medicatie: Ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen.

 • Chirurgie: In gevallen waarin de aandoening ernstig is en niet reageert op conservatieve behandelingen, kan een chirurgische ingreep worden overwogen om de kromming van de teen te corrigeren.

Preventieve maatregelen

Hoewel Hallux Valgus niet volledig te voorkomen is, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico te verminderen:

 • Kies schoenen met een brede teenbox en voldoende ondersteuning.

 • Vermijd het dragen van te smalle of puntige schoenen, vooral als je al aanleg hebt voor Hallux Valgus.

 • Doe regelmatig oefeningen om de voetspieren te versterken en de mobiliteit te behouden.

 • Als er een familiegeschiedenis is van Hallux Valgus, overleg dan met een arts over preventieve maatregelen.

Hallux Valgus is een veelvoorkomende aandoening die veel ongemak kan veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste stappen te nemen om het risico te verminderen en eventuele symptomen tijdig aan te pakken. Als je vermoedt dat je Hallux Valgus hebt, raadpleeg dan een medische professional voor een juiste diagnose en gepaste behandelingsopties. Een vroegtijdige interventie kan helpen om verdere complicaties te voorkomen en je voeten gezond en comfortabel te houden.

Podotherapie Enschede of Amersfoort voor behandeling Hallux Valgus

Voor mensen uit Enschede of Amersfoort die last hebben van Hallux Valgus, kunnen bij PodoPlus podotherapie terecht voor deskundige behandeling en advies. PodoPlus heeft een team van ervaren podotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van voetaandoeningen, waaronder Hallux Valgus. De podotherapeuten van PodoPlus zullen een grondige evaluatie van de voet uitvoeren om de specifieke oorzaak en ernst van de Hallux Valgus te bepalen, om zo een op maat gemaakt behandelplan op te stellen.

Behandelingen voor Hallux Valgus kunnen variëren, afhankelijk van de individuele situatie, maar kunnen bestaan uit het aanmeten van op maat gemaakte orthopedische inlegzolen (steunzolen) om de druk op de voet te verminderen en de stand van de tenen te corrigeren. Ook kunnen specifieke oefeningen en advies over schoeisel en houding worden gegeven om het herstel te bevorderen en verdere problemen te voorkomen.

Bovendien biedt PodoPlus podotherapie speciale Hielspoor Sokken aan voor mensen die kampen met hielspoor. Deze sokken zijn ontworpen om de voeten de juiste ondersteuning te bieden en de druk op de hielen te verminderen. Ze kunnen verlichting bieden bij hielpijn en helpen bij het bevorderen van een gezonde voetstructuur.

PodoPlus begrijpt dat veel mensen drukke schema’s hebben en overdag wellicht geen tijd hebben voor een afspraak. Daarom is PodoPlus ook in de avond bereikbaar via het telefoonnummer 085-4007623. Dit stelt cliënten uit Enschede en Amersfoort in staat om een afspraak te maken op een tijdstip dat voor hen het beste uitkomt, zonder hun dagelijkse verplichtingen te verstoren.

Als je last hebt van Hallux Valgus of andere voetgerelateerde problemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met PodoPlus podotherapie. Hun toegewijde team staat klaar om je te helpen met professionele zorg en effectieve oplossingen voor jouw voetproblemen. Neem vandaag nog contact op om een afspraak te maken en werk samen aan gezonde, pijnvrije voeten.

Maak een afspraak voor jouw voetklachten