Hip en Gezond
Image default
Fitness

Hoe kan ik fitness instructeur worden?

Ben jij helemaal gek van fitness, en wil je met je passie geld verdienen? Dan kan je een fitness instructeur of personal trainer worden. Je kan dit doen als zelfstandig ondernemer, maar ook binnen een sportschool kan je actief zijn. Wil je meer weten over het worden van een fitness instructeur? Lees dan snel verder. In deze blog lees je onder andere over de huidige situatie van de fitnessmarkt, of je een opleiding nodig hebt en welke opleidingen je zou kunnen volgen.

Is er vraag naar fitnessinstructeurs?

De vraag tegenwoordig naar personal trainers is groot. Vroeger was een personal trainer voor het de bevolking met een dikke portomonnee, maar tegenwoordig is het voor iedereen beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar personal trainers de afgelopen jaren sterk is gegroeid. Nu denk je natuurlijk dat klinkt goed, maar het aanbod is sterk meegegroeid met de vraag. In Nederland zijn er heel veel zelfstandige ondernemers en fitnesscholen waar een personal training wordt aangeboden. Als nieuwe speler op de markt, kan het lastig zijn om je te onderscheiden.

Heb ik een opleiding nodig?

Een veelgestelde vraag is of je een opleiding nodig hebt om actief te zijn in de fitnessbranche. Het antwoord op de vraag is nee. Toch zit er aan deze ‘nee’ een flinke ‘maar’. Je kan je als fitness instructeur inschrijven bij de KVK en zonder diploma’s aan het werk als personal trainer. Toch wordt dit sterk afgeraden.

Fitness
Er zijn tegenwoordig veel instructeurs en trainers actief die niet geschoold zijn. Dit resulteert in de praktijk tot gezondheidsproblemen bij clienten en niet in de resultaten die worden beloofd. De klanten worden daarom ook steeds kritischer en kijken naar de achtergrond van de personal trainer. Heb je geen diploma? Dan kom je minder snel aan klanten, en kom je minder snel aan de bak bij een fitness school.

Welke fitness opleiding kan ik volgen?

Als je fitness instructeur wilt worden, dan is een Fitvak opleiding de juiste keuze. Er zijn verschillende fitness opleidingen die je kan volgen. De meest bekende fitness opleiding is de Fitnesstrainer A opleiding. Deze fitness opleiding duurt drie maanden en leert je alle basisvaardigheden die je nodig hebt als fitness instructeur. Na deze Fitnesstrainer A opleiding ben je in staat om groepstrainingen te geven aan beginners en gevorderden. Daarnaast leer je ook hoe je een persoonlijk trainingsprogramma samenstelt.

Aangeraden wordt om de fitvak opleiding Fitnesstrainer B te volgen. Dit is de vervolgopleiding van Fitnesstrainer A. In deze fitvak opleiding leer je alles over het 1 op 1 coachen van iemand. Iets wat erg goed van pas komt als je met klanten gaat werken. Verder is het ook interessant om je verder te specialiseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een cursus kickboksen, een cursus bootcamp, een cursus kettlebell of een yoga opleiding. Dit allemaal om te laten zien dat jij als personal trainer veel te bieden hebt. Zo ben je interessanter als werknemer voor een sportschool en kom je sneller aan klanten als zelfstandig ondernemer.