Hip en Gezond
Image default
Fitness

BOKSZAK VOORDELEN VOOR BOKSEN, FITNESS EN MEER

BOKSZAK VOORDELEN VOOR BOKSEN, FITNESS EN MEER

Vaak willen vechters hun boksvaardigheden trainen, maar hebben ze niemand om tegen te trainen. Zelfs als er mensen in de buurt zijn, kan een stoot tegen hen ernstige gevolgen hebben! Bokszakken zijn dus waardevol als een bokser thuis of in de sportschool in afzondering wil trainen.
Een bokszak is een stevige zak die ontworpen is om consequent op te slaan. Hij is meestal cilindervormig, en gevuld met verschillende korrels die variëren in hardheid.

Je kunt clips vinden van beroemde boksers zoals Mike Tyson, Anthony Joshua, Manny Pacquiao, en meer, die hun verwoestende bokstechnieken gebruiken op bokszakken. De algemene perceptie is dat het al meer dan een eeuw wordt gebruikt om het boksen te verbeteren. Het gebruik ervan heeft echter veel meer reikwijdte dan dat. 

Psychologisch

  • Verwijdert stress: Het slaan op de bokszak kanaliseert negatieve energie. Het is een fysiek uitputtende en agressieve oefening, dus totale concentratie is vereist om de zak te slaan en dit heeft grote voordelen voor de geest van de bokser, net als schaduwboksen. Ook reinigt het de gifstoffen uit het systeem voordat het immuunsysteem in gevaar komt. Er komen endorfines vrij die de stemming verhogen en het gevoel van depressie en pijn, gevoeld na het sporten, helpen tegengaan.
  • Zelfvertrouwen opbouwen: Boksers hebben vaak meer zelfvertrouwen omdat ze de kennis hebben die ze kunnen gebruiken om zich te verdedigen in potentieel schadelijke situaties of om iedereen aan te vallen die hen probeert te pesten. Bokszak trainingen ontwikkelen bokstechnieken die ze kunnen gebruiken om te reageren wanneer het nodig is, in boksen of in de echte wereld.

Fitness

  • Vetverlies: Boksers verbranden niet alleen een groot aantal calorieën tijdens de aerobe training, maar blijven ook na de training vet verbranden door de uitdagende intensiteit van de oefening. Bijgevolg verbeteren de oefeningen van de bokszak de algemene vetvrije spiermassa en verminderen ze de kans op het krijgen van hartziekten.
  • Spieropbouw: Bij het stoten zijn zowel de armen als de voeten betrokken. Dus, terwijl ze de zak herhaaldelijk rondstoten met extra weerstand van de bokszak, bouwen boksers er ook stevige spieren mee op. Boksen vereist een combinatie van cardiovasculaire training en bewegingen die de buikspieren trainen. Tijdens het stoten is de buikstreek voortdurend aan het werk, bij elke draai, en is ook verbonden met de beenactiviteit. Dit is effectief bij het opbouwen van core-strength en buikspieren.
  • Cardio verbetering: De ritmische beweging, voor verdediging en aanval gekoppeld aan de extra taak van het stoten met een 100 lbs. zak, verandert de aerobe oefening in anaerobe. Knokken en kickboksen verbeteren de cardiovasculaire functie van het lichaam. De vascularisatie van spieren en hart van een bokser wordt verbeterd, wat een hoge bloeddruk tegengaat.  Het explosieve karakter van trainen met een zware zak laat de longen in topconditie komen, waardoor ze gezonder worden. Na deze oefeiningen konden artsen een betere zuurstofcirculatie in het lichaam meten, die bewees dat hun hart en longen beter functioneren. Dit alles leidt tot een groter uithoudingsvermogen. Veel boksers trainen ook met HIIT bokstrainingen, wat enorm helpt bij het opbouwen van je cardio.

Verfijnen van vaardigheden

  • Timing: Net als boksen, helpen bokszakken bij het ontwikkelen van timing, wat cruciaal is voor elke succesvolle bokser. Alle vaardigheden van een bokser zijn nutteloos zonder goede timing en de beweging te meten.
  • Techniek: Met een bokszak kunnen boksers hun vorm en combinaties oefenen, terwijl ze ook gewend raken aan het maken van contact. De bokszak is de maatstaf voor bokstraining en men kan veel over een bokser afleiden uit hoe hij de zak gebruikt, dus het is een goed diagnostisch hulpmiddel.  De beginner leert goed te stoten op deze zak. De vloeiendheid van de stoten en de essentiële lichaamsbewegingen nemen toe met de oefening. Dit helpt dan om alles strak te houden en tegelijkertijd ontspannen te blijven, maar wel klaar om te reageren. De vorm kan geoefend worden zonder zich zorgen te maken over de kwaliteit van het gemaakte contact. De nieuwelingen ontdekken ook hoe ze de beweging van hun voeten kunnen meten en coördineren met de intensiteit van hun aanval. Even belangrijk is dat boksers ook leren hoe ze hun lichaam kunnen beschermen tegen blessures.

bokszak